Политика за користење на колачиња

Кога Корисникот ја посетува Веб-страницата FIXIO.MK, се употребуваат колачиња (cookies) за идентификување на прелистувачот или корисничкиот уред. Колачињата собираат разни видови на информации кои во принцип не претставуваат лични податоци (не дозволуваат идентификација на корисникот).

Што се колачиња? (cookies)

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки кои се сместуваат во уредот на корисникот (компјутер, таблет, мобилен телефон) од страна на веб-страниците кои ги посетува. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб-страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата. Колачињата се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (јазични преференции, големина на фонт или слично), за да се обезбеди персонализирана содржина на веб-страницата и да се прикаже нејзината навигациска историја. „Колачињата“ вообичаено ги содржат името на веб-страницата на која се создадени, периодот на нивното зачувување на корисничкиот уред и уникатен број.

За што употребуваме колачиња?

Колачињата се содржани во HTTP протоколот што се користи за поврзување на интернет серверот со прелистувачот. Се состојат од: клуч, кој го дефинира името на вредностите, вредностите и животниот циклус, по истекот на кој прелистувачот мора да го отстрани колачето. Нивните карактеристики се стандардни, дизајнирани за поставки на прелистувачот. Колачињата се користат за прилагодување на веб-содржината според преференциите на корисникот и за зголемување на употребливоста и прилагодувањето на содржината на веб-страницата и се наменети:

  • За техничко функционирање на веб-страницата;
  • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
  • За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (како на пример преференции за параметрите на екранот, контрастот на бојата или големината на фонтот);
  • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб-страница.
Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб-страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб-страница сте биле пренасочени. Веб-страницата FIXIO.MK користи услуга на трета страна Google Analytics која собира стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да го открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб-страна.

Какви колачиња употребуваме?

Користиме привремени колачиња (за сесија) – тоа се колачиња што се зачувани на вашиот компјутер само за време на Интернет сесијата и се неопходни за трансакции. Овие колачиња за сесии се користат исклучиво за контрола на навигацијата и преку нив страницата може да се користи на лесен начин (т.е. обработка на нарачка додека сте најавени на нашата веб-страница). Колачињата за сесија се бришат кога ќе ја завршите сесијата на прелистувачот.

Отстранување или блокирање на колачињата

Можете да ја контролирате употреба на колачиња во секое време преку поставките на нашата веб-страница или вашиот веб-прелистувач. Стандардно, прелистувачите на Интернет или друг софтвер инсталиран на компјутер или друг кориснички уред поврзан на мрежата, дозволува вклучување на одредени типови колачиња на овој уред. Овие поставки може да се променат на таков начин кој што ќе ја блокира употребата на колачиња во поставките на веб-прелистувачот или ќе известува за какво било пренесување на уредот на корисникот. Согласноста дадена во врска со употребата на оваа технологија може да биде изменета или укината во било кое време (блокирање на складирање на колачиња во иднина). Менито „Помош“ („Help“) во лентата со алатки на Интернет пребарувачот на вашиот компјутер ги дава следниве информации за корисниците:

  • Како да го спречите прифаќањето на нови колачиња во пребарувачот;
  • Како да го поставите пребарувачот да ве извести кога ќе примите ново колаче;
  • Како целосно да ги исклучите колачињата.

Имајте во предвид дека ограничувањето на употребата на колачиња може да влијае на некои од карактеристиките достапни на оваа веб-страница. Исто така, одбивањето за чување колачиња ќе важи само за одреден прелистувач. Ова значи дека истите дејства ќе треба да се преземат за кој било друг прелистувач што се користи на ист или друг уред.

На пример, во Internet Explorer, колачињата може да се менуваат со: Поставки -> Интернет опции -> Заштита на податоци; во Mozilla Firefox: Поставки -> Опции -> Заштита на податоци; и во Google Chrome: Поставки-> Покажи напредни поставки -> Заштита на податоци -> Поставки за содржина -> Колачиња.

Патеките за пристап може да варираат во зависност од користената верзија на прелистувачот.

Како можете да не контактирате?

Во секое време, секое лице може да не контактира испраќајќи порака по пошта или е-пошта до следниве детали за контакт:

АИТОНИКС АД
Подружница ФИКСИО
Седиште и адреса на управување: ул. Борис Трајковски 36, 1000 Скопје
info@fixio.mk
Детали за контакт на лицето одговорно за заштита на податоци:
Маја Трајковиќ-Пешевска
m.trajkovic@aitonix.mk